Kundeservice 88 33 66 86 Alle hverdage mellem 08.00-16.00
 

Jobcentrets Ofre-stifter: Jeg har ikke noget skidt at sige om DEKRA Job - endnu!

undefined

Kim Madsen er 59 år og lider af slidgigt - og så er han én af beskæftigelsessystemets hårdeste kritikere. Til dagligt er han i forløb hos DEKRA Job, hvor han for tiden er i gang med et praktikforløb i en købmandsbutik. Men de fleste kender ham nok bedst fra hans stemme i den offentlige debat omkring behandlingen af arbejdsløse i systemet, hans blogs hos BT og for hans administration af Facebook-gruppen JOBCENTRETS OFRE, der i skrivende stund har 14.331 medlemmer. Kim Madsen har været hos adskillige underleverandører, og har ikke meget tilovers for konceptet - eller Jobcentret. Nu er han hos DEKRA Job, og vi satte os ned for at tage en ærlig snak om, hvordan det går: “Ja, man kan sige, at gennem alle de der mentorordninger jeg har været på hos diverse i Københavns Kommunes underleverandører, der har DEKRA Job nok været det sted, hvor det har fungeret bedst,” starter han.

Kim Madsen blev sygemeldt i 2012 og kom ind i “systemet”, da hans sygedagpenge slap op et par år efter. Lige siden har han været i aktivering. Det var dette møde med systemet, der over tid fik ham til at blive politisk aktiv: “Min diagnose ændrer sig jo ikke, og det ville jeg ønske systemet respekterede,” forklarer han. Kim Madsens håb er at blive godkendt til et fleksjob, men ifølge Kim Madsen vil Jobcentret ikke godkende ham før endnu en arbejdsprøvning, og derfor er Kim Madsen nu hos DEKRA Job, hvor hans jobkonsulent, Thomas, har hjulpet ham med en række praktiske ting - blandt andet at få ansøgt og skaffet en EL-scooter, der kan støtte Kim Madsen i sin arbejdsprøvning.

“De opgaver, Thomas har varetaget for mig, ville jeg godt selv kunne klare. Kommunen kunne sagtens have sparet de penge. Men jeg er da glad for, at jeg har haft en sparringspartner. Jeg kan altid ringe til Thomas og sige: Jobcentret er irriterende eller et eller andet. Og så siger Thomas: ‘Det forstår jeg godt, men nu slapper du lige lidt af, ikke?’”, siger Kim Madsen grinende. Netop omgangstonen er noget af dét, som Kim Madsen har været glad for: “Det (tonen red.) betyder meget. I forhold til hvis man sidder overfor en sagsbehandler i Jobcentret. Der er det nærmest ligesom at komme ind på en politistation. Der er den der myndighedsstemning. Det er der jo ikke hos Thomas, eller hos DEKRA i det hele taget. Der er en meget afslappet stemning. Det er ligesom, at vi møder hinanden mand til mand, og så tager vi den derfra,” understreger Kim Madsen, med reference til at han er blevet sendt til yoga og økologisk madlavning andre steder.

Efter mange år i systemet er Kim Madsen tydeligt træt af jobcentre og underleverandører. Ifølge ham selv har han skrevet over 2000 ansøgninger, og det bliver sværere og sværere at finde praktikpladser, der vil have ham i de arbejdsprøvninger, som kommunen kræver. Ifølge Kim Madsen har hans mange debatindlæg, optræden på TV og aktiviteter på sociale medier gjort, at han skal arbejdsprøves til administrative stillinger, men at han samtidig har haft svært ved at finde en praktikplads, der opfylder de krav: “Jeg har ingen uddannelse, så mange steder siger nej på den baggrund. Jeg har tidligere udført administrative opgaver på mine tidligere praktiksteder. Jeg har blandt andet været med til at registrere afdøde borgere og få det sendt til statsarkivet. Men det var ikke godt nok til at få mig godkendt til et fleksjob,” fortæller han tydeligt frustreret over forløbet: “Jeg ville ønske, at man respekterede borgernes lægeerklæringer og tog den derfra,” understreger han.

Men på trods af Kim Madsen tiltro til underleverandørerne og systemet er lille, så har han alligevel ikke noget dårligt at sige om DEKRA Job - endnu: “Thomas forstår godt og anerkender også, at jeg er frustreret, men han har jo fået en ordre fra Jobcentret om, at nu skal der ske dit og datten, og så er han jo sådan lidt: ‘Kom så, Kim. Nu skal vi have gjort sådan og sådan’. Så gør vi det, og jeg stritter jo ikke imod. Jeg vil gerne samarbejde, og jeg synes, at Thomas får gjort tingene nemmere”, forklarer Kim Madsen.

Kim Madsen håber på at blive indstillet til et fleksjob efter endt forløb hos DEKRA Job.