Kundeservice 88 33 66 86 Alle hverdage mellem 08.00-16.00
 

undefined

En lidt anderledes arbejdsplads. Sådan kan et praktiksted også se ud.

Hos DEKRA Job er praktikforløbet i centrum, når det kommer til at få borgere afklaret eller tilbage på arbejdsmarkedet. Praktik kan være mange ting, og tager ofte udgangspunkt i borgerens egne ønsker. Et af de steder som flere af vores borgere har haft nydt godt af at besøge, er Amagermuseet, der ligger i Store Magleby på Amager. Vi tog i praktik med Maja, der har været i forløb hos DEKRA Job.

Naturskønne omgivelser og ro

Hvis ikke det var fordi, at man kunne ane Kastrup Lufthavn i baggrunden, så kunne museet godt minde om en tidslomme fra 1500-tallet, når man går rundt blandt de gamle bindingsværkshuse og gårde. Museet afspejler en tid hvor de færreste kunne læse, og samarbejdet i landsbyen var en nødvendighed. Selvom inventaret på museets kontor i dag er langt mere moderne, så har den lille gruppe af ansatte og praktikanter på museet bibeholdt et tæt sammenhold, der godt kunne minde om et landsbysammenhold. Det giver plads og ro til den enkelte i fællesskabet, og det er de kriterier, som har givet Maja den plads, hun har haft brug for: ”Der bliver taget hensyn til mig, og mine kollegaer er gode til at have en føling med, hvordan jeg har det,” forklarer hun, mens hun viser sin praktikplads frem.

Maja kom i praktik på Amagermuseet efter et forløb hos DEKRA Job. Efter Maja gik ned med stress, havde hun brug for ro på en kommende arbejdsplads. Derfor tog Maja og hendes jobkonsulent sammen til Store Magleby for at få en praktikaftale i hus, og det tætte sammenhold på museet - og den landlige stemning - har ifølge Maja selv været gavnligt for hende: ”Hvis jeg har en dårlig dag, så er der forståelse for, at jeg ikke kommer, så længe jeg giver besked. Men samtidig tror man også på mig, og jeg får arbejdsopgaver, der rent faktisk gavner vores arbejdsplads. Jeg hører til,” fortæller hun. Ifølge hende selv går der nu længere og længere tid mellem ’de dårlige dage’.

Den forståelse fra praktikstedet har givet plads til udvikling, for Maja er gået op i tid og blevet forlænget med et år. På museet har hun mange forskellige opgaver. Hun er blandt andet med til at sy kostumer, som museets ansatte og frivillige har på, når de afholder markedsdage for besøgende og skoleelever.  Ifølge Majas mentor på museet, Tina Overgaard, er det vigtigt, at praktikanterne har noget at lave, når de er i praktik: ”Vi har haft praktikanter i mange år, og  vi har lært, at det er vigtigt, at vi som virksomhed gør op med os selv, hvad vi kan bruge praktikanter til. Det gavner os og praktikanterne bedst, når vi kan finde reelle arbejdsopgaver, de kan løse på deres egne vilkår”, forklarer Tina Overgaard, der er Besøgs- og arrangementskoordinator på Amagermuseet

undefined

Museet lærer skolebørn, hvordan man lavede mad i 1500-tallet. Et arrangement som Maja også hjælper til med.

Landsbystemning på arbejdspladsen

På Amagermuseet har praktikanterne derfor altid langsigtede projekter: ”Det gør, at de (praktikanterne red.) altid har noget at gå til, hvis én af os ikke lige har tid til at sætte dem i gang med noget.”, understreger Tina Overgaard. For Maja betyder denne model, at hun kan gå ned i museets systue og sidde og sy på kostumerne, hvis hun har en dag, hvor hendes stress er slem: ”På den måde føler jeg, at jeg altid kan hjælpe til med noget, på trods af at jeg har det skidt,” forklarer Maja. En anden af museumspraktikanterne med angst har haft en lignende aftale, hvor han havde ansvaret for at omdanne en gammel lade til opbevarings- og lagerhal over tid.

undefined

Tina Overgaard med en nederdel som Maja har syet til museets event- og markedsdage.

 På museet er udstillinger både fra fund men også udlån fra borgere i nærområdet. Blandt andet har museet en udstilling om Amagerhylden, og de genstande generationer har opbevaret på dem. Her møder nutiden fortiden, da hylderne kommer i forskelligt gammelt og moderne design, og har alt fra porcelænskatte til Pokémons stående på sig. Da Amagermuseets udstillinger er i de gamle huse og gårde, med tilhørende dyr og have, er der altid noget, der skal ordnes og holdes ved lige. Mens Tina og Maja viser rundt, finder de en stak gamle kasser stablet op langs væggen i en den gamle stald, og bliver enige om, at de snart skal have dem sorteret. Maja tilbyder, at hun kan kigge på det dagen efter. Samspillet mellem de to minder nærmere om to gårdpassere end en mentor og en praktikant. Museet er et autentisk gårdmiljø, der skal gå op i en højere enhed, og museum på én og samme tid. Man ordner tingene i eget tempo – men man ordner det, og passer på hinanden.

Samarbejde og styr på tingene

Udover udstillinger så står Amagermuseet også for en skoletjeneste og arrangementer i lokalområdet. Museet driver også butik og Café. Der er derfor en masse administrative opgaver at holde styr på, og på det område har Maja lært noget om sig selv: ”Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at holde orden i tingene. Det kan være alt for at rydde op til at holde styr på det administrative omkring udstillingsgenstandene,” forklarer Maja.

Tina Overgaard bekræfter, at praktikanterne som regel udvikler sig over tid, og tilføjer værdi til arbejdspladsen: ”Hvis man giver sig tid til sine praktikanter, og skaber gode rammer for dem, så gør det også, at de kan vise, hvad de kan. Så ender alle med at kunne bidrage med noget. Resultatet er, at vi jo er glade for at have Maja her. Både som person og kollega,” forklarer hun. Denne erfaring gør, at Tina Overgaard anbefaler andre virksomheder at prøve kræfter med en praktikant: ”Det gavner virksomheden, praktikanten og samfundet. Vi har haft mange praktikanter nu – både gode og dårlige. Langt overvejende så har det været en positiv oplevelse, så længe man sætter sig ned og gør op med sig selv, hvad en praktikant med udfordringer kan løse. Samtidig har vi en god kontakt til jobkonsulenten i DEKRA Job, og det skaber også en tryghed for at tage en praktikant,” fortæller hun.

undefined

Tina Overgaard ved indgangen til Nordgaard, der udgør hovedindgangen og en del af Amagermuseet.

Turen rundt på museet slutter ved indgangen, hvor der hænger en udstillingsmontre som Maja har lavet. Der er varmerekord i maj, og i solskinnet fremstår museet som et idealbillede på en tid, før der var noget, der hed stressdiagnoser. Efter en gåtur med Maja og Tina iblandt de gamle gårde, virker det til at landsbysammenholdet på museet og de idylliske omgivelser, får Maja til at slippe sin stress for en tid.